Sidor

tisdag 14 augusti 2007

Våga vägra somna!

Linus har för närvarande oerhört svårt att somna. När han märker att han håller på att somna lir han arg och börjar sprattla. Det spelar ingen roll om han ligger själv eller om man har honom i famnen.

De senaste två kvällarna har det tagit flera timmar av vrålande, klösande, nypande och kämpande innan han har somnat för natten, jag har försökt med att låta honom ligga själv i sin säng och jag har provat att ha honom i famnen men ingenting fungerar.

Mitt tålamod som är enormt enligt många har tagit slut båda kvällarna och jag har gråtande och frustrerad bett pappan att ta över en stund så att jag får lite andrum.

Men det enda som i slutändan har fungerat är att sonen har somnat av ren utmattning.

Är det någon som har något tips på vad man ska göra??

Är det bara en fas eller vad är det frågan om??

3 kommentarer:

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

När Lillkatten inte kan somna så ger jag upp ganska fort. Och så går vi upp och sitter framför TV:n en stund eller så tar jag en kopp te och han sitter i sin stol med någon leksak. (alltså någon lugn aktivitet)

Och sedan gör jag ett nytt försök att lägga honom, och då brukar han somna direkt.

Jag vet inte om det här är någon bra metod? Säkert helt fel ifall man vill lära barnen om lydnad. Jag resonerar som så att det är bättre att göra något annat ett tag så att han glömer bort att han inte vill sova istället för att läggningen ska bli en kamp och något som han förknippar med obehag.

Camillas lockar sa...

Jag vågar påstå att det är en fas. Åldersmässigt så kan det stämma. Vår helvetesunge (ja, han går under det namnet fortfarande ibland när han inte sover som "vi vill") körde samma grej. Det tog bra länge innan det gav med sig. En fas.

Inte så jättemycket att göra tyvärr. Förutom att maximera oddsen att läggningen ska gå bra: 1) likadana rutiner varje kväll (vi kör för närvarande den här, 2) trött vid läggning (=minimera sömnen dagtid) och 3) att mamma får avlastning av snälla pappan. Snälla pappan kanske till och med kunde ta över läggningen helt? Så har vi gjort från början med lyckat resultat :-)

Fröken Isakson sa...

Usch vad jobbigt, lider med dig. Hoppas det går över snart.